•  
Du er her: Miljø - Pæne og grønne nedsivningsanlæg

Nedsivning af spildevand skal være bedre, billigere og pænere

 

Verner H. Kristiansen klar til treårigt test-projekt til 1,6 millioner kroner

 

- Vi vil lave Danmarks pæneste renseanlæg. Og det bliver både bedre og billigere end den rense-løsning, der har været anvendt siden september 1983.

KIoakdoktoren Verner H. Kristiansen har taget hul på et treårigt test-projekt, der skal anskueliggøre, at spildevandsrensning på ejendomme i det åbne land med enkle midler kan gøres langt bedre, end den er foregået de seneste godt 30 år. Han er klar med et billigere, mere effektive og miljøvenlige nedsivningsanlæg i samarbejde med ROCKWOOL.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at ROCKWOOL´s genbrugs-batts er langt bedre end traditionelle nedsivningsanlæg, som regnes for SOP-anlæg og er den mest brugte renseløsning siden 1983. Nu har vi fået Naturstyrelsens godkendelse og hjælp til, at vi kan gennemføre en test af 10 nedsivningsanlæg med genbrugs-batts, siger Verner H. Kristiansen.

- Den nuværende måde at lave nedsivningsanlæg på er at molestere mindst 60 kvadratmeter – måske 100 kvadratmeter – af haven. Her hældes så ni kubikmeter 16/32-nødder ned. De giver cirka tre kubikmeter vandvolumen. Og der findes ingen dokumentation for effektiviteten, siger Verner H. Kristiansen.

- Genbrugs-batts er kun 20 centimeter brede, så vi nøjes vi med at grave to 15 meter lange smalle render med en meters mellemrum. Her sætter vi genbrugsbatts i forlængelse af hinanden. Tilsammen fylder battsene kun 3,6 kubikmeter, og de giver samme volumen som det konventionelle nedsivningsanlæg med den store opgravning. Vi kan etablere et nedsivningsanlæg med genbrugs-batts i løbet af en dag, forklarer Verner H. Kristiansen.

 

 

Nye og mere sikre løsninger

 

- Mit udgangspunkt er, at hvis man kan gøre nogle ting bedre, så skal man også gøre det. Jeg har været ude som syns- og skønsmand og set adskillige gamle nedsivningssystemer, der ikke virker. Mange anlæg ødelægges i løbet af kort tid og måske er de stoppet til efter få år .

- Uanset om det drejer sig om nedsivningsanlæg eller andet af det, vi har forstand på, så vil vi lave nye og mere sikre løsninger. Derfor er vi altid klar til samarbejde med virksomheder, der har gode ideer til afprøvning. Nu vil vi afprøve den nye nedsivnings-løsning på 10 forskellige adresser i fire kommuner.

- Vores nedsivningsanlæg med genbrugs-batts fylder mindre, vil rense vandet bedre og giver færre gener. Og hvis battsene om 20-30 år ikke virker længere, så ryger de bare retur til Rockwool, som genbruger dem 100 procent. Det er miljø, så det batter. Og vi får lavet Danmarks pæneste renseanlæg. Det vil faktisk være en fordel at beplante oven på battsene. Beplantning vil forbedre omsætningen af spildevand, og det vil reducere mængden af urenset spildevand ned i jorden yderligere, siger Verner H. Kristiansen.

 

 

Test-start 1. maj

 

Når de 10 test-ejendomme er fundet, går Verner H. Kristiansen i gang med at etablere nedsivningsanlæg med genbrugs-batts. Anlæggene skal være i jorden senest 1. maj 2015, og derefter vil han løbende tage jordprøver under anlæggene. Et inspektionskamera vil også blive sendt ned i jorden for at tjekke anlæggenes funktion.

- Vi laver fem af anlæggene med en membran en meter under selve anlægget. Med et dræn ud til en brønd giver det mulighed for løbende at opsamle renset vand til kontrol i den treårige testperiode, fortæller Verner H. Kristiansen.

Danmark har omkring 360.000 ejendomme i det åbne land. Verner H. Kristiansen vurderer, at cirka 160.000 af dem har et godkendt renseanlæg, mens de øvrige klarer sig med udløb direkte i brændenælderne ved møddingen eller i sivebrønden.  

Totalt løber test og demonstration af den nye type nedsivningsanlæg op i godt 1,6 millioner kroner. Naturstyrelsen under Miljøministeriet ser så meget potentiale i Verner H. Kristiansens idé, at den støtter projektet med 548.000 kroner fra sit Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.

 

Læs også om idéen i Verners Klumme.

Verner H. Kristiansen er klar til at dokumentere, at genbrugs-batts er det rigtige filtermateriale til en mere effektiv, billigere og mere miljøvenlig spildevandsrensning i det åbne land. 

Det er den smalle skovl, der skal på minigraveren, når der skal graves ud til den nye type nedsivningsanlæg. En genbrugs-batts er kun 20 centimeter bred, og et anlæg kan etableres i løbet af en dag.

 • Rotte-tv
  Kloakdoktoren på tv-inspektion
 • Projekt Skide-lig-glad
  - mød kloakklovnen
 • Kloakdoktoren
  Rotteskade i afløb
 • Har du spørgsmål?

  Udfyld formularen og vi gøre vores bedste for at besvare dit/dine spørgsmål.

Ret cookievalg her