•  
Du er her: Kloak - Kloaktjek ved huskøb og hussalg - Fugt i kælderen

God idé at tjekke for fugt inden du køber hus

Huskøbere bør altid tjekke, om huset de har kig på døjer med fugt – og det er faktisk relativt nemt at gøre

- Er man ude at kigge på hus, og har de nuværende ejere sørget for, at væggene står flotte og friskmalede inden fremvisningerne, så bør alarmklokkerne ringe….

Ordene kommer fra kloakmester, Verner H. Kristiansen fra Kloakdoktoren.

 • Det kan nemlig være et tegn på, at der er gjort forsøg på at skjule, at huset døjer med fugtproblemer, fortsætter Verner H. Kristiansen.

Verner H. Kristiansen, også kendt som ”kloakdoktoren” er kloakmester med over 25 års erfaring inden for installation og reparation af kloakering – herunder også behandling af vand og fugtskader i bygninger.

 

Hver femte husstand i Danmark har ondt i fugten

Men selv hvis væggene ikke er friskmalede, så bør man alligevel gå sit potentielle nye hus efter for fugtproblemer, inden man slår til. Ifølge en undersøgelse fra Bolius, så har mere end 500.000 danske husstande nemlig ondt i fugten, med dertil følgende risiko for problemer med skimmelsvamp. Tallene svarer til, at næsten hver femte husstand i Danmark døjer med fugtproblemer. Det betyder i princippet også, at hvert femte hus, der er sat til salg også døjer.

 

Det behøves ikke at være dyrt at tjekke et hus for fugtproblemer

Og at, som huskøber, tjekke et hus for fugtproblemer, det er ifølge Verner H. Kristiansen relativt nemt og billigt at gøre.

 • Man skal holde øje med hjørnerne i rummene – nede ved gulvet. Det er især vigtigt at tjekke godt efter, hvis jorden udenfor er tæt på gulvhøjde. Derudover bør man være opmærksom på de steder i kælderen, hvis der er sådan en, hvor jord og mur mødes, forklarer Verner H. Kristiansen og fortsætter;
 • Tydelige tegn på fugtproblemer i kælderen er, hvis muren er afskallet og ligesom bobler lidt op. Og så skal man især være opmærksom, hvis der er blevet malet i kælderen med en plastikmaling med høj glans. Huset kan simpelthen ikke ånde igennem så tæt en maling. Og i så fugtigt et miljø, som der er i en kælder, der skal muren kunne ånde. Det var også derfor, at man kalkede i kældrene i stedet for at male i gamle dage, forklarer Verner H. Kristiansen.

 

Lej en fugtmåler, inden du kaster penge efter ekspertbistand

Er det svært at se tegn på fugtproblemer, på grund af for eksempel nymalede vægge, så kan man med succes bruge en fugtmåler til at finde ud af hvor slemt – eller godt – det står til.

 • Man kan jo til at starte med leje eller købe en billig fugtmåler i et byggemarked. De er ikke så nøjagtige, men giver de udsving, så kan man jo tage skridtet videre og kontakte en kloakmester eller en anden som ved noget om det, som kan komme med noget professionelt udstyr, så man virkeligt kan få syn for sagen, forklarer Verner H. Kristiansen.

 

Brug aldrig kælderen til beboelse

Mange husejere vil gerne udnytte den gode kælderplads, og vælger derfor måske at installere rum til beboelse i kælder etagen. Men det fraråder Verner H. Kristiansen.

- Havde du ikke fugtproblemer i kælderen før, så får du det, hvis du bruger den til beboelse. Og så der det jo heller ikke lovligt. En kælder er fortrinlig til installation af vaskekælder, depot, hobbyrum m.m., men jeg fraråder, at man så meget som overvejer, at bruge den dejlige ekstraplads nedenunder til beboelse, slutter Verner H. Kristiansen, som også lige nævner at mange forsikringer ikke dækker skader på ting der står på kældergulvet i tilfælde at opstuvende vand fra kloakken.

Her skal man tænke sig om

 

Men nogle gange må der kemi til

 

 • Rotte-tv
  Kloakdoktoren på tv-inspektion
 • Projekt Skide-lig-glad
  - mød kloakklovnen
 • Kloakdoktoren
  Rotteskade i afløb
 • Har du spørgsmål?

  Udfyld formularen og vi gøre vores bedste for at besvare dit/dine spørgsmål.

Ret cookievalg her