•  
Du er her: Kloak - Rotter

Rotterne kommer!

...men Verner og Carsten kommer efter dem

En rottespærre er en enkel, rustfri tingest, der giver spildevandet mulighed for at komme ud og hindrer rotterne i at komme ind. Simpel opbygning med to klapper, der kun kan gå én vej: Spildevandets. Langt fra raketvidenskab. Ikke desto mindre er en rottespærre ikke noget, man lige kører omkring byggemarkedet efter og så selv skubber ned i skelbrønden. Det kræver fagviden og autorisation, for hvis rottespærren ikke sidder helt korrekt nede i dybet, så er rotterne ligeglade.

Derfor er montering og servicering af rottespærrer et specialpunkt på kloakmesterens menukort.

Hos Kloakdoktoren har ikke færre end tre mand været på kursus og er vendt hjem med det lovpligtige rottespærre-certifikat. Både de to indehavere af Kloakdoktoren, Verner H. Kristiansen og Kristian B. Larsen, har naturligvis papirerne i orden til at holde rotterne ude. Det samme har rørlægger Carsten Christensen.

”Alle grundejere med spritnyt hus, har pligt til at rottesikre deres ejendom mod rotter. I praksis er det naturligvis kloakmesteren, der kommer og klarer det, når der skal monteres rottespærre. Som minimum bør man få installeret en rottespærre i skelbrønden, og så skal den efterfølgende tjekkes og serviceres. Det sker ved, at man laver en aftale med kloakmesteren”, fortæller Carsten Christensen.

 

Måske en forsikringsskade

Rotterne er blevet et stadigt ynglende problem den seneste årrække, og der er intet der tyder på, at gnaverne planlægger at emigrere. Tvært imod. Der bliver til stadighed flere og flere af dem, og de koster gigantiske summer som følge af de ødelæggelser, de medfører.

”Der kan ofte være hjælp at hente. Når folk ser rottehuller ved deres ejendom, kan det være en forsikringsskade. Men det er naturligvis bedre at undgå rotternes hærgen, og til det formål er rottespærren én mulighed”, siger Carsten Christensen.

”Rotterne kommer ind ved at gnave i kloakkerne under gulvet. Hvis en rotte først får fat i en kant på et pvc-kloakrør, behøver den ikke mange minutter til at gnave sig ind. Derfor er det en rigtig god idé og den bedste løsning, at bruge gnavefri materialer, når man laver nye rør. Når vi taler om gnavefri, handler det om rustfri stålrør. Hvis huset skal totalrenoveres, og man alligevel graver op, så bør man simpelthen skifte de gamle rør ud med nye stålrør”, fastslår Verner H. Kristiansen.

 

Lille udgift – stor virkning

”Ikke mindst når man bygger nye hus, er det helt oplagt at vælge pvc-rørene fra og de rustfri stålrør til. De er lidt dyrere både materialemæssigt og i montering. Men vi taler altså om en ekstraudgift på typisk 25.000 kr. til en ny villa til måske to-tre millioner kroner. Og så er man garanteret rottefri fremover”, siger Verner H. Kristiansen.

Også ristene over gulvafløbene i badeværelset og bryggerset bør naturligvis være sikret med rotte-indtrængen.

”Som minimum skal man vælge en rist, der er forsvarligt fastgjort. Ikke noget med en rist, der bare ligger løs, og som en indtrængende rotte problemfrit kan skubbe væk”, siger Verner H. Kristiansen.

Foruden den helt klare fordel, at man ikke skal dele matrikel med gnavende skadedyr, er det faktisk et lovkrav i bygningsreglementet, at rotterne tages i opløbet – og ikke i udløbet. Bygningsreglementets såkaldte rottebekendtgørelse fastslår, at installationer skal udføres, så de medfører sundhedsmæssigt tilfredsstillende forhold. Det gælder lige præcis sikring mod rotter og andre skadedyr.

 

Vi har kunder i hele Mariagerfjord og opland, heriblandt Hobro, Hadsund og Mariager.

 

Se også vores emne Forsikringsskader

 

 

 

 

Når en rottespærre er på plads i en skelbrønd, monterer Verner H. Kristiansen et skilt øverst i brønden, som fortæller, at der er monteret rottespærre i brønden, og med telefonnummer til Kloakdoktoren i tilfælde af, at der skal foretages noget. Alle rottespærrer er nummererede og registreret i kloakfirmaets system.

Carsten Christensen er klar med en rottespærre til en husejer, der vil sikre sig mod ubehageligt gnaver-besøg i kloaksystemet.

 

Verner H. Kristiansen klargør rottespærren på den lange monteringsstang. Carsten Christensen holder øje med, at mester gør tingene rigtigt. De har begge gennemgået kursus i montering og servicering af rottespærrer.

 

Carsten Christensen har en rottespærre klar til montering i en skelbrønd. Den syner ikke af meget, og mekanikken er enkel: Klapperne kan kun vippe én vej. Det giver spildevandet mulighed for at komme ud, men forhindrer rotterne i at komme ind.

Spærren sættes ned med den lange monteringsstang. Kunsten er at placere spærren helt korrekt i stikledningen ned i brønden, hvorefter et fjedersystem klemme den godt fast i røret.

 

 

Så er den ved at være, hvor den skal være. Rottespærren er på plads, fjedersystemet kan låse den i røret, og monteringsstangen fjernes. Rotter ingen adgang!

Montering af en rottespærre omfatter også tjek med kloak-tv, som viser, at spærren sidder aldeles korrekt. Klappen går kun én vej – den forkerte, hvis man er rotte.

 • Rotte-tv
  Kloakdoktoren på tv-inspektion
 • Projekt Skide-lig-glad
  - mød kloakklovnen
 • Kloakdoktoren
  Rotteskade i afløb
 • Har du spørgsmål?

  Udfyld formularen og vi gøre vores bedste for at besvare dit/dine spørgsmål.