•  
Du er her: Kloak - Arbejdsopgaver - Reparation uden opgravning - Strømpeforing

Strømperne som ingen ser

En strømpeforing kan ofte klare problemer med dårlige kloakrør – men de færreste kunder kender dem

Når forfatter, foredragsholder og tv-kommentator Mads ”Blærerøv” Christensen lancerer strømper med muntre sentenser, kan det vække et ramaskrig. ”Hold mund – der er bold”, ”Du bager – jeg smager” og ”Jeg tager en bajer – bare gør rent som du plejer” er kun populære hos cirka halvdelen af danskerne – dem med både X- og Y-kromosomer. Når Kloakdoktorens mandskab finder strømperne frem, er der ikke mange, der løfter et øjenbryn.

”Vores strømper er nu heller ikke så sjove som Blærerøvens. Til gengæld er de geniale til at løse problemer med kloakrør, der er gnavet i stykker af rotter, eller som bare er gået itu ned i jorden. Med en strømpeforing slipper fru Jensen for at få gravet hele forhaven op, fordi de gamle kloakrør er defekte og skal erstattes af nye. Belægningen i indkørslen er det heller ikke nødvendigt at pille ved. Det gør hr Jensen glad”, siger kloakmester Verner H. Kristiansen.

Strømperne til dybet, dem som ingen ser, er på det nærmeste ukendte for de fleste private husejere.

 

En ballon i røret

”Vi laver typisk punktrenoveringer med strømpeforinger, når der er tale om mindre skader på kloakledningen. Teknisk foregår det ved, at vi trækker en slags ballon ind i røret og hen til det sted, hvor vi har problemet. Her blæser vi ballonen op, så den fylder ud i hele rørets diameter. Uden på ballonen sidder et glasfibervæv, som hæfter indvendig til det gamle rør. Dermed skaber vi i virkeligheden et nyt glasfiberrør inden i det gamle kloakrør. Det nye rør får samme styrke som et pvc-rør”, forklarer Verner H. Kristiansen.

Punktrenoveringer med strømpeforinger laves normalt i op til omkring 20 meters længde, så metoden rækker til langt de fleste situationer, hvor en stikledning er defekt.

”Teknikken er ret enkel, og strømpeforing er en rigtig god metode til at renovere kortere rørstrækninger, som er utætte enten som følge af gnavende rotter, eller det simpelthen er tidens tand eller planters rødder, der har været hårde ved dem”, siger Verner H. Kristiansen. 

En inspektion med avanceret kloak-tv grej kan afsløre huller og brud på kloakledningerne i jorden. Efterfølgende kan skavanken ofte udbedres med en strømpeforing, som laver et nyt glasfiberrør inden i det gamle og af samme styrke som pvc-rør

Mester selv, Verner H. Kristiansen, gør en ballon klar til en punktrenovering med strømpeforing, og Carsten Christensen assisterer

 • Rotte-tv
  Kloakdoktoren på tv-inspektion
 • Projekt Skide-lig-glad
  - mød kloakklovnen
 • Kloakdoktoren
  Rotteskade i afløb
 • Har du spørgsmål?

  Udfyld formularen og vi gøre vores bedste for at besvare dit/dine spørgsmål.